Thursday, 10 July 2014

Miért éppen Emilla?


http://thomilla.blogspot.hu/2014/04/drumroll-our-new-webshop-has-opened.html

For an English version, please click on the flag.


.oOo. .oOo.  .oOo. .oOo.  .oOo. .oOo.  .oOo. .oOo.  .oOo. .oOo.  .oOo. .oOo. 

Miért éppen Emilla? 

Sok hölggyel beszéltem amióta elindítottuk a webshopot és valamiért majdnem mindig ugyanarra a kérdésre lyukadtunk ki: Miért éppen Emillának neveztem el a termékeket?
Ezeket a betéteket annak idején, mielőtt megnyíltunk volna, az SZTNH-nál Emilla név alatt védettem le, tehát ezt választottam a termékek hivatalos nevének.


emilla.me


Szőlőhegy, levendula, papsajt, Marcal, macskaméz, erdők, legelők, erdei szamóca és csirkepaprikás. Nagyjából ezekkel a szavakkal tudnám összefoglalni azokat a hosszú nyári időszakokat, amiket nagymamámnál töltöttem gyerekkoromban.  

Emilla az én nagymamám beceneve, eredetileg Keszey Emíliának hívták.
Egy aprócska kis zalai faluban élt, Óhidon és egészen egy évvel ezelőttig, amikor 90 évesen örökre itthagyott minket, nagyon közel állt hozzám.
Gyerekként bonyolult volt kiejtenem a nevét, ezért leegyszerűsítettem az Emíliát "Emillamamára" és nem telt el sok idő, amikorra már az egész család és nem sokkal később az összes ismerőse a faluban így hívta. Máig, ha végig sétálok a kis faluban és megkérdezek bárkit, aki velem szembe jön, mindenki mosolyog, mert tudják ki is volt "Emillanéni".
Sok időt töltöttem vele együtt, így sokmindenről beszélgettünk és sok dolgot tanultam tőle.


Emillamama


Nagyjából 2-3 évvel ezelőtt eszembe jutott egy kérdés, ami nagyon foglalkoztatott akkor már egy ideje, hogy régen a nők mit használtak az eldobható betétek és a vatta előtt. Akkor mesélte a nagymamám, hogy milyen "női varróköröket" szerveztek a 30-as évektől és a háború alatt. Elmondta, hogy hogyan varrták és milyen anyagokból készítették a falusi nők a mosható betétjeiket. Szöget ütött a fejembe ez a metódus és elkezdtem keresgélni az interneten hasonló mosható megoldások után. Leginkább Amerikában találtam hasonló termékekre, de nem nagyon nyerték el a tetszésemet, lévén, hogy nagyon vastagnak tűntek vagy az anyagok, amiket felhasználtak nem tetszettek.
Sok videóblogot és blogbejegyzést, orvosi cikket is olvastam a témában angolul és magyarul és azt tűztem ki célul, hogy egy hasonló termékcsaládot hozzak létre, azzal a kivétellel, hogy ezeket az "intimpárnácskákat" sokkal vékonyabbra, kényelmesebbre és természetesebbre tervezzem.
Ragaszkodtam a nagymamám "receptjéhez", és elmondtam az elképzelésemet egy nagyon kedves barátnőmnek, aki velem együtt szintén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, de amíg én grafika szakon, addig ő textiltervezőként.

Már egy korábbi bejegyzésemben meséltem Judittal való munkámról és arról a sok segítségről, profi tanácsokról, praktikus és kreatív megoldásokról amiket Tőle tudok: http://emilladesignpads.blogspot.hu/2013/10/udvozlunk-teged.html

Nagyon boldog vagyok, hogy a megfeszített munka gyümölcse egy olyan folyton gyarapodó termékcsalád lett, ami magával hordozza a családom múltját és a design jelenét. Teszi mindezt úgy, hogy sok nő, aki már használja hálásan ír nekem levelet arról, hogy mennyivel megkönnyítettük a mindennapjaikat.

Pedig én "csak" hallgattam a nagymamámra. 
 A betétkék méreteit és mintáit itt nézhetitek meg: www.emilla.me


No comments:

Post a Comment